ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ХРОНІЧНИМ ПАНКРЕАТИТОМ І СУПУТНЬОЮ АНЕМІЄЮ - Palykhata, M. V.; Babinets, L. S.; Pronyuk, O. V. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
Вивчення якості життя (ЯЖ) у всьому світі є однією з актуальних проблем у медицині. Опитувальники є надійним і дійсним інструментом для вимірювання ЯЖ з точки зору пацієнта. Шкала часто використовуються з упевненістю у пацієнтів з хронічними захворюваннями, що потребують довготривалої терапії. У пацієнтів із хронічним панкреатитом (ХП) і супутньою анемією частіше зустрічаються супутні когнітивні порушення у молодих жінок, більший ризик летальності та госпіталізацій у дорослих і особливо у пацієнтів літнього віку, порушення терморегуляції, дисфункція імунної системи, шлунково-кишкові розлади, інфекція Helicobacter pylori, які ще більше знижують ЯЖ. Наше дослідження ЯЖ у пацієнтів із ХП і ХП із супутнім анемічним синдромом за допомогою опитувальників SF-36 і GSRS, продемонстрували значно нижчий рівень ЯЖ у пацієнтів із анемією. Це свідчить про об’єктивну обтяжувальну роль супутньої анемії на перебіг основного захворювання.