ЗАСТОСУВАННЯ МЕЛЬДОНІЮ В РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ У ПОЄДНАННІ ІЗ СТАБІЛЬНОЮ ІШЕМІЧНОЮ ХВОРОБОЮ СЕРЦЯ - Babinets, L. S.; Melnyk, N. A.; Gnizdyuh, I. O.; Dobrorodnya, L. V. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
Один із небагатьох способів відновлення нормальної роботи всіх життєво важливих органів і систем – це застосування метаболічної терапії. Метою роботи було дослідити ефективність курсового лікування метаболічним препаратом Мельдоній для корекції прооксидатно-антиоксидантних і трофологічних порушень у хворих з коморбідним перебігом хронічного панкреатиту (ХП) та стабільної ішемічної хвороби серця (СІХС). Матеріал і методи. У дослідження включено 90 пацієнтів із ХП в поєднанні із СІХС, яких було поділено на дві групи (залежно від програм лікування): І група (45 хворих) отримувала загальноприйняте лікування (ЗПЛ); ІІ група (45 хворих) – окрім ЗПЛ додатково отримувала ступінчастий курс препарату мельдонію (Вазонат) за наступною схемою: перший ступінь – по 5 мл в/в струминно 1 раз на день протягом 10 днів; другий ступінь – введення мельдонію електрофорезом на ділянку лівого підребер’я через день впродовж 15 днів; третій ступінь – подальший прийомом препарату по 2 капсули 1 раз на день впродовж місяця. Результати. Було доведено, що додавання до комплексної терапії хворих із коморбідністю ХП та СІХС препарату Мельдонію більшою мірою сприяє поліпшенню показників трофологічного і прооксидатно-антиоксидантного статусу, ніж при стандартній базисній терапії.