МЕХАНІЗМИ ЗАПАЛЬНИХ ТА АВТОІМУННИХ РЕАКЦІЙ ПРИ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВІЙ ТРАВМІ - Ziablitsev, S. V.; Yuzkiv, Ya. S. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2016)
РЕЗЮМЕ. У модельному експерименті на білих щурах-самцях із черепно-мозковою травмою середньотяжкого ступеня було показано, що механізми запальних та автоімунних реакцій включають прогресувальне наростання циркулюючих імунних комплексів та С-реактивного білка; значне накопичення у крові нейроспецифічних білків S100B, NSE і GAPF, а починаючи з 7 доби, – автоімунних антифосфоліпідних антитіл, що могло бути пов’язано із різким приростом рівня прозапальних цитокінів, особливо інтерлейкіну 1b та інтерлейкіну 6.