ЕКСТРЕНА ОЦІНКА СТАНУ ОБ’ЄМНОГО ПЕРИФЕРІЙНОГО КРОВООБІГУ ТА СТАНУ ВОЛЕМІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ФОТОПЛЕТИЗМОГРАФІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Курсов, С. В.; Лизогуб, К. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. Перфузійний індекс (ПІ) - показник, що відображає ефективність периферійного кровообігу, а разом із цим, непрямим шляхом, допомагає діагностувати наявність гіповолемі та визначати ступінь тяжкості. ПІ визначають в процесі фотоплетизмографічного дослідження разом із насиченням капілярно крові киснем. Зменшення хвилинного обсягу кровообігу, що має місце в умовах гіповолемі (крововтрата, зневоднення), супроводжується зменшенням периферійного кровотоку, а отже, й величини ПІ. Зменшення показника ПІ відповідає тяжкості шоку. Лікувальні заходи, що спрямовані на усунення гіповолемі та зростання системного артеріального тиску, сполучаються із зростанням показника ПІ. Для визначення ПІ користуються спеціальними пульсоксиметрами, які можуть бути доступні для лікарів екстрено медично допомоги та лікарів сімейно медицини