ТРОФОЛОГІЧНИЙ СТАТУС ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ БІЛІАРНОГО ГЕНЕЗУ - Бабінець, Л. С.; Назарчук, Н. В.; Боцюк, Н. Є.; Творко, В. М.; Стародуб, Є. М.; Мігенько, Б. О.; Воронцов, О. О. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. Оцінено трофологічний статус хворих на хронічний панкреатит за допомогою визначення індекса маси тіла, окружності м’язів плеча та вимірювання шкірно-жирово складки над трицепсом у хворих на хронічний біліарний панкреатит, зокрема й у тих, які перенесли холецистектомію в анамнезі. Встановлено, що у групі хворих з надлишковою масою надлишок маси тіла утворювався за рахунок жирових надлишків при деякій втраті білка. В групі хворих із дефіцитом маси тіла втрата відбувалась за рахунок як жирів, так і запасів соматичного білка. Ці дані свідчать про різноспрямоване порушення засвоєння жирів (як збільшення, так і зменшення) при хронічному панкреатиті, а також про наявність достовірно білково недостатності - за соматичним пулом білка. КЛЮЧОВІ СЛОВА: Трофологічна недостатність, підшлункова залоза, окружність м’язів плеча, індекс маси тіла, шкірно- жирова складка над трицепсом.