ВПЛИВ ОКСИЕТИЛЬОВАНИХ НОНІЛФЕНОЛІВ ТА X ПОХІДНИХ НА ПРОЦЕСИ ЛІПОПЕРОКСИДАЦІ ТА ОКИСНО МОДИФІКАЦІ БІЛКІВ В ОРГАНІЗМІ ЩУРІВ - Маракушин, Д. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. У статті наведено дані про зміну стану процесів ліпопероксидаці та окисно модифікаці білків в організмі щурів за умов тривалого впливу оксиетильованих нонілфенолів та х похідних. Встановлено, що тривала інтоксикація оксиетильованими нонілфенолами та х похідними у дозах 1/10 і 1/100 ДЛ50 у сироватці крові щурів ініціює процеси оксидативного стресу з деструкцією білкових і ліпідних молекул. Продукти перекисного окислення ліпідів та окисно модифікаці білків внаслідок високо реактогенно здатності та вибірковості у біологічній ді можуть виступати в якості основного ланцюга, що лімітує стан стійкості організму до тривалого впливу оксиетильованих нонілфенолів та х похідних через зміну фізико-хімічних характеристик клітинних мембран, активності мембрано- локалізованих та ліпідозалежних ферментів, реактивності нейроендокринно , імунно та інших систем організму. КЛЮЧОВІ СЛОВА: оксиетильовані нонілфеноли, дієнові кон’югати, ТБК-реактанти, шифові основи.