КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН В ОРГАНІЗМІ ЗДОРОВИХ ЩУРІВ, ЩО СПОЖИВАЛИ В ЯКОСТІ ПИТНО ВОДУ ОЗ. КАТЛАБУХ - Ковальчук, Л. Й.; Мокієнко, А. В.; Насібуллін, Б. А.; Гуща, С. Г.; Олешко, О. Я.; Бахолдіна, О. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. Робота присвячена комплексній оцінці функціональних змін в організмі здорових щурів, що споживали в якості питно воду оз. Катлабух. Результати фізикохімічних та санітарно-хімічних досліджень свідчать про відповідність вимогам ДСТУ 4808:2007 до джерел 2 -4 класу якості. У воді оз. Катлабух виявлено 2 види ціанобактерій Merismopedia minima та Spirulina laxissima, які викликають «цвітіння» води. Встановлено, що вживання здоровими щурами як питно води оз. Катлабух супроводжується наступними ефектами: підвищенням активності ЦНС; компенсаторною функціональною гіпоксією; зростанням вмісту гетерогенних антитіл і появою достатньо кількості антитіл до печінки, тобто аутоімуних реакцій; зниженням рН сечі, затримці іонів натрію і калію. Зважаючи на відсутність гігієнічно значимих концентрацій антропогенних забруднювачів, висловлено думку, що виявлені біологічні ефекти є наслідком ді ціанотоксинів або токсичних органомінеральних комплексів. Обгрунтована доцільність розширення та продовження досліджень ціанобактерій у контекстах х виявлення у воді, ідентифікаці ціанотоксинів, впливу цих ксенобіотиків на стан теплокровних тварин та людини. КЛЮЧОВІ СЛОВА: вода, озеро Катлабух, хімічний склад, антропогенні забруднювачі, ціанобактері, біологічні ефекти, щури.