РОЛЬ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ В ПРОФІЛАКТИЦІ, РАННІЙ ДІАГНОСТИЦІ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІ ТА РЕАБІЛІТАЦІ ХВОРИХ НА АЛКОГОЛІЗМ - Карпінець, І. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. З метою визначення можливостей і ролі лікаря загально практики-сімейно медицини у профілактиці, ранній діагностиці, диспансеризаці та реабілітаці хворих на алкоголізм проаналізовано світові і вітчизняні науково- інформаційні джерела та нормативно-правові акти (324 од.), а також результати медико-соціологічного дослідження 552 осіб, які знаходились на обліку у лікарів-наркологів закладів охорони здоров’я Івано-Франківсько області як залежні чи такі, що зловживають алкоголем, та 150 осіб групи порівняння. Обґрунтовано функціонально-структурну модель системи профілактики алкоголізму із комплексом удосконалених заходів, орієнтованих на х виконання сімейними лікарями. Впровадження окремих елементів моделі у закладах охорони здоров’я Івано-Франківсько області засвідчило ефективність. КЛЮЧОВІ СЛОВА: алкогольна залежність, профілактика, лікар загально практики-сімейно медицини.