ЯКІСТЬ ЖИТТЯ ПАЦІЄНТІВ З ХРОНІЧНИМ ПАНКРЕАТИТОМ І СУПУТНІМ АСКАРИДОЗОМ - Дроняк, Ю. В.; Бабінець, Л. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. У статті наведені результати проведеного порівняльного аналізу якості життя пацієнтів з хронічним панкреатитом та супутнім аскаридозом. При хронічному панкреатиті із супутнім аскаридозом у хворих було констатовано достовірно нижчий рівень показників якості життя за всіма шкалами як неспецифічного опитувальника SF-36, так і специфічного для патологі шлунково-кишкового тракту опитувальника GSRS. Це засвідчило об ’єктивну обтяжуючу роль супутнього аскаридозу на перебіг хронічного панкреатиту [3, 4]. КЛЮЧОВІ СЛОВА: хронічний панкреатит, аскаридоз, якість життя, опитувальники SF-36 та GSRS.