ОБҐРУНТУВАННЯ ВПЛИВУ ЗУБНИХ ЕЛІКСИРІВ НА ОСНОВІ БІОФЛАВОНО ДІВ ЦИТРУСОВИХ НА СТАН АНТИОКСИДАНТНО-ПРООКСИДАНТНИХ СИСТЕМ ЯСЕН І СИРОВАТКИ КРОВІ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПАРОДОНТИТІ - Двуліт, І. П. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. У досліді на 70 щурах з експериментальним перешеним пародонтитом вивчено вплив зубних еліксирів на основі біофлавоно дів цитрусових (апельсин, мандарин, грейпфрут) на стан антиоксидантно-прооксидантно системи в яснах і сироватці крові. Прооксидантну систему оцінювали за вмістом малонового діальдегіду (МДА), антиоксидантну - за активністю каталази. Встановлено, що моделювання пародонтиту призводить до збільшення вмісту МДА і зниження активності каталази. Використання еліксирів з цитрусовими нормалізує антиоксидантно- прооксидантний стан. КЛЮЧОВІ СЛОВА: пародонтит, перекиси ліпідів, антиоксидантна система, цитрусові, зубні еліксири.