ОСОБЛИВОСТІ УЛЬТРАСТРУКТУРНО РЕОРГАНІЗАЦІ ЕЛЕМЕНТІВ НЕФРОНА ПРИ ПОЄДНАНІЙ ТРАВМІ ГРУДНО КЛІТКИ І СТЕГНА - Гданський, С. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. В експерименті на білих щурах після нанесення м поєднано травми грудно клітки і стегна із застосуванням електронно мікроскопі було встановлено дистрофічні зміни в подоцитах клубочків і епітеліоцитах канальців, які розвиваються на тлі дисфункціонально перебудови елементів гемомікроциркуляторного русла вже в ранні терміни (на 1-шу добу) після нанесення травми. Дистрофічні зміни в клітинах паренхіми нирок зберігаються і навіть дещо прогресують до 14- доби спостереження, що відбувається на тлі порушено гемомікроциркуляці. І лише з 14- доби починають проявлятися регенераторні процеси, які, однак, повністю не завершуються навіть у 28-денний термін. Отримані результати можна вважати морфологічним обґрунтуванням проявів нирково недостатності при поєднаній травмі грудно клітки і стегна, а також збереженням залишкових явищ у віддалений період, що спостерігаються у клінічній практиці. КЛЮЧОВІ СЛОВА: ультраструктура, нефрон, ендотеліоцит, подоцит.