ФУНКЦІЯ ІМУННОЇ СИСИТЕМИ У ВАГІТНИХ З НЕВИНОШУВАННЯМ ГЕРПЕСВІРУСНОЇ ЕТІОЛОГІЇ - Нагорна, В. Ф.; Ніколаєва, С. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2013)
В жінок з не виношуванням вагітності на фоні герпесвірусно інфекції спостерігаються зміни імунного статусу за типом вторинного імунодефіциту. Проведено вивчення функції імунної системи у вагітних пацієнток з герпесвірусною  інфекцією та не виношуванням в анамнезі після лікування препаратом протефлазид. Встановлено, що механізм противірусної дії протефлазіду пов'язаний з корекцією функції імунної системи;  збільшенням загального числа Т – і В-лімфоцитів, збільшенням імунорегуляторного індексу CD4/CD8, зменшенням концентрації ЦК. Зроблено висновок, що застосуванням протефлазиду для прегравідарно підготовки та корекції протягом вагітності у пацієнток з хронічною герпес вірусною інфекцією та не виношуванням в анамнезі, сприяє корекції функції імунної системи.