ЗАВЕРШЕННЯ ВАГІТНОСТІ У ЖІНОК ПІСЛЯ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ НЕПЛІДНОСТІ - Іванюта, Л. І.; Дубенко, О. Д.; Ракша, І. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2013)
Результати проведених клініко-статичних досліджень показали, що жінки,  які завагітніли після консервативного і хірургічного лікування неплідності, складають групу високого ризику, щодо розвитку в першу чергу загрози переривання вагітності, особливо в ранніх термінах, фетоплацентарно недостатності, пізніх гістозів, аномалі розвитку пологово діяльності, які в свою чергу призводять до високо частоти оперативного розродження. Порівняльний аналіз показав, що характер порушень, які виникають при вагітності, обумовлений дією патогенетичних змін, які спостерігались при неплідності. У жінок після хірургічного  та ендоскопічного лікування неплідності розвивається частіше загроза переривання вагітності та фетоплацентарна  недостатність, гестози, ніж після консервативного лікування, що негативно впливає перинатальні наслідки розродження. Проведений аналіз свідчить про недостатню ефективність традиційних лікувальних  заходів у жінок  після лікування неплідності, належність їх безумовно до групи високого ризику, які потребують перегляду підходів до тактики ведення вагітності ті пологів у даній групі хворих.