ОСОБЛИВОСТІ КРОВОТОКУ СИСТЕМИ "МАТИ-ПЛАЦЕНТА-ПЛІД" У ВАГІТНИХ З ВАРИКОЗНОЮ ХВОРОБОЮ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕРМІНУ ПОЯВИ СИМПТОМІВ - Жарких, А. В.; Сюсюка, В. Г.; Барковський, Д. Є.; Нерянов, К. Ю.; Онопченко, С. П. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2013)
В результаті проведеного доплерометричного дослідження у вагітних з варикозною хворобою виявлені гемодинамічні порушення матково-плацентарного та плодово-плацентарного кровообігу. Такі зміни мали більш виражений характер у жінок, симптоми варикозної хвороби у яких виникли під час теперішньої вагітності. Вищезазначені зміни обумовлені зниження діастолічного компонента кровотоку та є наслідком підвищення судинного опору в системі "мати-плацента-плід".