НЕЙРОННІ МЕРЕЖІ ТА ЧАТ-БОТИ, ПЕРСПЕКТИВИ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ У ФІЗИЧНІЙ ТЕРАПІЇ В УКРАЇНІ - Салайда, І. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Мета – проаналізувати можливості впровадження штучного інтелекту, нейронних мереж та чат-ботів у фізичну терапію та як вони сприятимуть покращенню результатів лікування та фізичної реабілітації військовиків і цивільного сегмента населення України в умовах сьогодення. Матеріал і методи. У роботі використано бібліосемантичний метод та методи контент- та структурно-логічного аналізу. Результати. Реалізація та просування технологій штучного інтелекту в сфері медицини на сьогоднішній день є одним із головних трендів у системі охорони здоров’я, що змінюють сучасну світову медицину. ШІ активно використовують у розробці нових лікарських препаратів, підвищенні якості медичної діагностики, лікування та фізичної реабілітації потерпілих, для поліпшення якості догляду за пацієнтами та медичних послуг в цілому. ШІ здатен істотно мінімізувати витрати у сфері охорони здоров’я. У осяжній перспективі можливості штучного інтелекту практично безмежні. Висновки. 1. Унаслідок захворювань і ушкоджень різного генезу та локалізації у потерпілих виникають зміни в фізичному та психічному стані різного ступеня важкості, спостерігаються морфологічні та функціональні порушення різного характеру, наростання специфічної особистісної дисгармонії, порушення адаптивних механізмів організму. У зв’язку з формуванням у постраждалих поєднаної патології зростає потреба в удосконаленні комплексної допомоги та впровадженні нових методик лікування та фізичної реабілітації. Наразі актуальним є створення комплексних високоефективних програм фізичної, медичної та психологічної реабілітації постраждалих із застосуванням інноваційних технологій. Багатовекторність завдань потребує ефективного впровадження новітніх реабілітаційних методик у процес відновлення потерпілих, в тому числі нейромереж та чат-ботів, які довели свою спроможність скоротити терміни одужання з більш якісним пролонгованим ефектом при застосуванні у фізичній реабілітації. Світовий досвід використання цих методів заслуговує на ширше впровадження в клінічну практику наших медичних закладів як один із інструментів відновлення здоров’я військових та цивільних осіб, що постраждали в результаті воєнних дій на теренах України.