РОЗЛАДИ СНУ ЯК ФАКТОР РИЗИКУ ТРИВОЖНИХ І ДЕПРЕСИВНИХ РОЗЛАДІВ У МЕДИЧНИХ СЕСТЕР, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ПОЗМІННО - Наумова, Л. В.; Наумова, У. О.; Бойко, Ю. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. В роботі наведено результати власних досліджень щодо вивчення питання тривожності, депресії та агресії у молодшого та середнього медичного персоналу, що працює позмінно. Мета – вивчення впливу розладів сну на прояви тривожності та депресії у медичних сестер, які працюють позмінно. Матеріал і методи. Було опитано 120 медичних сестер, які працюють позмінно з використанням наступних опитувальників: шкали тривоги та депресії Бека, використані методика оцінки агресивності у відносинах А. Асингера та Пітсбурський індекс якості сну. Результати. Проблеми зі сном впливають на концентрацію, знижують когнітивні функції, пам’ять та здатність приймати швидкі рішення, що може додатково збільшувати психологічне навантаження та виникнення ризиків помилок під час роботи. Підвищена тривожність може проявлятися поведінковою агресією по відношенню як до пацієнтів, так і до колег по роботі. Тривалий дефіцит сну може сприяти розвитку синдрому емоційного вигорання, що характеризується відчуттям виснаження, зниженням мотивації та втратою інтересу до професійної діяльності. Висновки. Таким чином, психоемоційний стан медичних сестер є важливим фактором, який безпосередньо впливає на їхню здатність управляти стресом і ефективно виконувати професійні обов’язки. Забезпечення належних умов для відпочинку та впровадження заходів щодо поліпшення якості сну можуть стати важливими інструментами підтримки психологічного здоров’я молодшого медичного персоналу.