КІЛЬКІСНИЙ МОРФОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ СТРУКТУРНИХ ЗМІН ВЕНОЗНИХ СУДИН ЩИТОПОДІБНОЇ ЗАЛОЗИ В УМОВАХ ПОСТРЕЗЕКЦІЙНОЇ ПОРТАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Гнатюк, М. С.; Чернецький, А. А.; Татарчук, Л. В.; Стець, Н. Я. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Венозне русло забезпечує венозний дренаж від органів і систем організму та реагує на різні зміни гемодинаміки, функціональні й патологічні стани. Втім, структура венозних судин щитоподібної залози при портальній гіпертензії вивчена не достатньо. Мета – кількісними морфологічними методами дослідити особливості структурних змін венозних судин щитоподібної залози при пострезекційній портальній гіпертензії. Матеріал і методи. Морфологічними та морфометричними методами досліджено венозні судини щитоподібної залози 60 білих щурів-самців, які були поділені на 3-и групи. 1-а група – 15 інтактних тварин, 2-а – 30 щурів із пострезекційною портальною гіпертензією, яку моделювали видаленням лівої та правої бічних часток печінки, 3-я – 15 тварин із пострезекційною портальною гіпертензією, у яких розвинулася поліорганна недостатність. Евтаназію тварин виконували через місяць від початку досліду. З щитоподібної залози виготовляли гістологічні препарати та ультратонкі зрізи. Морфометрично визначали площу судини, її просвіту та стінки закапілярних венул, венул, вен щитоподібної залози. У останніх визначали площу ендотеліоцитів, їх ядер, ядерно-цитоплазматичні відношення, відносний об’єм пошкоджених ендотеліоцитів. Кількісні показники обробляли статистично. Результати. Встановлено, що при портальній гіпертензії розширювалися закапілярні венули та венули, стоншувалася їх стінка, зростала кількість пошкоджених ендотеліоцитів. Структурна перебудова досліджуваних судин виявилася більш вираженою при поєднанні пострезекційної портальної гіпертензії з поліорганною недостатністю. Відносний об’єм пошкоджених ендотеліоцитів у венозних судинах щитоподібної залози при пострезекційній портальній гіпертензії зріс у 9,7 раза, при виникненні поліорганної недостатності – у 15,9 раза. Висновки. Проведені дослідження та отримані результати свідчать, що пострезекційна портальна гіпертензія призводить до розширення венозних судин щитоподібної залози, стоншання їх стінок, вираженого венозного повнокров’я, гіпоксії, дистрофії, некробіозу епітеліоцитів, ендотеліоцитів, стромальних структур, осередків інфільтрації та склерозу. Домінують структурні зміни венозного русла у щитоподібній залозі білих щурів при поєднанні пострезекційної портальної гіпертензії з поліорганною недостатністю.