ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТНОГО СКЛАДУ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН, КУЛЬТИВОВАНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ЗАХІДНОГО ПОДІЛЛЯ - Марчишин, С. М.; Слободянюк, Л. В.; Кравчук, Л. О.; Клітна, О. В.; Бербеничук, А. Я.; Трибух, А. Р. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Велике значення для життєдіяльності людини, окрім органічних речовин, мають мінеральні елементи. Вони є найважливішими каталізаторами різних біохімічних реакцій, беруть участь у процесах росту і розвитку організму, сприяють адаптації організму до навколишнього середовища. Лікарські рослини, як природні джерела мінеральних комплексів, містять елементи в зв’язаній формі з біологічно активними речовинами органічної природи, тобто в формі, найдоступнішій до засвоєння. Тому вивчення елементного складу лікарських рослин є одним із обов’язкових етапів фітохімічних досліджень. Мета дослідження – встановлення елементного складу сировини деяких видів лікарських рослин, культивованих на території Західного Поділля. Матеріал і методи. Матеріалом для досліджень були ліпії солодкої суцвіття і пагони, серпію увінчаного трава, корені і насіння, магнолії великоквіткової листки. Визначення елементного складу сировини проводили методом атомно-емісійної спектроскопії з фотографічною реєстрацією на базі Науково-технологічного комплексу «Інститут монокристалів» НАН України у відділі аналітичної хімії. Результати. У досліджуваних видах сировини ліпії солодкої, серпію увінчаного і магнолії великоквіткової виявлено по 19 неорганічних елементів – по 5 макро-, по 10 мікроелементів та по 4 ультрамікроелементи. Домінуючим елементом в усіх досліджуваних видах сировини є калій, вміст якого найвищий у серпію увінчаного траві і ліпії солодкої суцвіттях – 3400 мг/100 г і 3300 мг/100 г, відповідно. Також виявлено у значній кількості кальцій: у серпію увінчаного траві – 915 мг/100 г, у ліпії солодкої суцвіттях і пагонах – 880 мг/100 г і 720 мг/100 г відповідно. В усіх видах сировини спостерігали незначний вміст натрію. З мікроелементів у досліджуваних зразках домінували силіцій, алюміній і ферум. Значний вміст силіцію і алюмінію виявлено у ліпії солодкої суцвіттях і дещо менший у її пагонах (1100 мг/100 г і 640 мг/100 г та 110 мг/100 г і 80 мг/100 г відповідно). Вміст токсичних елементів у досліджуваних зразках не перевищував гранично допустимі концентрації, які встановлені ДФУ.2.0. Висновки. 1. Вперше досліджено елементний склад сировини ряду лікарських рослин, які культивуються на території Західного Поділля – ліпії солодкої суцвіття і пагонів, серпію увінчаного трави, насіння і коренів та магнолії великоквіткової листків. Установлено в досліджуваних зразках по 19 елементів, домінували за вмістом калій, кальцій і магній з макроелементів і силіцій, алюміній і ферум з мікроелементів. Результати дослідження свідчать про перспективність вивчення ряду видів культивованих лікарських рослин для створення нових лікарських засобів і дієтичних добавок на їхній основі.