АНАЛІЗ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН СЕРЦЯ, ЛЕГЕНЬ ТА НИРОК ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ХРОНІЧНОЇ АЛКОГОЛЬНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ ТА ЇХ КОРЕКЦІЇ ТІОТРИАЗОЛІНОМ - Маняк, В. І.; Слободян, Х. П.; Капущак, Ж. В.; Фролов, М. О.; Гладій, О. І.; Головата, Т. К.; Миколенко, А. З. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Проблема надмірного вживання алкоголю та наслідки цієї залежності мають не лише негативні медичні, а й соціальні аспекти, через які погіршується якість та скорочується тривалість життя. Серед чинників, що зумовлюють несприятливий прогноз, поряд з розвитком алкогольної хвороби печінки, вагоме значення мають алкогольна кардіоміопатія, енцефалопатія та нефропатія. Множинність ураження визначає актуальність пошуку ліків з органопротекторною дією щодо різних органів одночасно. Вивчення структурних проявів лікувального впливу медикаментів можна розглядати як базовий критерій їх доказовості та фактор уникнення поліпрагмазії. Мета – з’ясувати морфологічне підтвердження ефективності Тіотриазоліну у структурному відновленні серця, легень та нирок після експериментального відтворення хронічної алкогольної інтоксикації. Матеріал і методи. Проведено гістологічне дослідження ниркової, серцевої та легеневої тканин 12 лабораторних щурів, яким моделювали етанол-індуковане ушкодження органів. Тварини були поділені на 2 групи по 6 осіб, в обох групах щурам вводили 40 % горілку перорально 4 р/д впродовж 2 тижнів. Після виведення особин першої групи з експерименту, решті тварин протягом 14 діб вводили внутрішньошлунково через зонд розчин Тіотриазоліну у дозі 100 мг/кг. Маніпуляції, що спричиняють тваринам біль, проводили під знеболюванням та з дотриманням норм біоетики. Результати. Хронічна алкогольна інтоксикація викликає гетероморфні зрушення в міокарді щурів, що проявлялись структурною дегенерацією, атрофією та некрозом кардіоміоцитів, розладами гемодинаміки і запальною інфільтрацією. Зміни легеневої тканини та бронхіальної стінки проявлялись в деяких тварин інтерстиційною пневмонією, в інших – бронхопневмоніями. При вивченні гістологічних препаратів нирок спостерігали різного ступеня вираження пошкодження, зокрема переповнені кров’ю та колабовані клубочки, дистрофію та некроз клітин ниркових канальців та злущений епітелій в просвіті канальців, набряк та запальну інфільтрацію. За умови впливу Тіотриазоліну на алкоголь-індуковане пошкодження органів відмічено часткове структурне відновлення, зокрема зменшувалися прояви гемодинамічних зрушень та набряку строми, дистрофічні зміни, обсяг некрозу та запалення. Висновки. Хронічна алкогольна інтоксикація зумовлює морфологічні зміни органів, що проявляються неспецифічними дистрофічно-некротичними ознаками та запаленням. Застосування Тіотриазоліну покращує морфофункціональний стан серця суттєвіше, ніж легень та нирок, що підтвержується різним вираженням редукції морфологічних змін.