ПЕРЕБУДОВА СУХОЖИЛКОВОЇ ЧАСТИНИ ДІАФРАГМИ ПІД ВПЛИВОМ ПНЕВМОПЕРИТОНЕУМУ РІЗНОЇ ТРИВАЛОСТІ, СТВОРЕНОГО ВУГЛЕКИСЛИМ ГАЗОМ - Кріцак, М. Ю.; Головата, Т. К. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Екскурсія діафрагми може бути порушена під час лапароскопічних операцій, включаючи операції на верхніх відділах черевної порожнини, такі як холецистектомія та операції на органах малого таза, що вимагають положення Тренделенбурга. Різке підвищення внутрішньочеревного тиску може розтягнути і зробити діафрагму жорсткішою. Мета роботи – визначити вплив пневмоперитонеуму вуглекислим газом на морфологію сухожилкової частини діафрагми щура за умови різного проміжку часу. Матеріал і методи. В процесі експерименту щурів поділили на 5 груп по 10 особин у кожній: І група – інтактні тварини, яким не моделювали жодної патології, отримані дані використовувалась як показник норми гістологічної картини; ІІ група – створений ПП протягом 1 години, рівень тиску 10 мм рт. ст.; ІІІ група – створений ПП протягом 3 годин, рівень тиску 10 мм рт. ст.; IV група – створений ПП протягом 5 годин, рівень тиску 10 мм рт. ст. і V група – створений ПП протягом 5 годин, рівень тиску 10 мм рт. ст., проте забір матеріалу для дослідження проводився через 14 днів. Результати. Через 1 годину після пневмоперитонеуму відмічались фрагментування колагенових волокон та макрофагально-лімфоцитарна інфільтрація та набряк. Через 3 години спостерігалась втрата компактності, порушення поздовжнього розташування колагенових волокон, що зумовлено їх деформацією, фрагментацією і частковим лізисом. Через 5 годин ділянка ураження розширювалася, відмічались множинні осередки деструкції, інфільтровані лімфоцитами та макрофагами, які межували із набряком основної речовини. Висновки. Виявлено, що сухожилкова частина діафрагми зазнає змін під впливом пневмоперитонеуму, створеного вуглекислим газом. Ці зміни залежать від тривалості внутрішньочеревного тиску.