ЯКІСТЬ ЖИТТЯ І ПСИХІЧНЕ ЗДОРОВ’Я ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦЕРЕБРОВАСКУЛЯРНОЮ ХВОРОБОЮ - Андріюк, Л. В.; Макар, О. Р.; Ганусич, О. М.; Сябренко, Г. П. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. За спостереженнями багатьох дослідників, у перебігу цереброваскулярної хвороби домінує комплекс нейропсихологічних розладів, а основним проявом є когнітивна дисфункція. При тривалому перебігу патологічного процесу когнітивні розлади прогресують та розглядаються як основні фактори розвитку інсульту та/або деменції. Висока питома вага когнітивних розладів при цереброваскулярній патології вказує на необхідність спрямованих реабілітаційних заходів, що мають вирішальне значення для покращення здоров’я та якості життя даного контингенту хворих. Мета роботи – оцінка якості життя та психоемоційного стану пацієнтів з цереброваскулярною хворобою I і II ступенів тяжкості та визначення стану і важкості клінічного перебігу захворювання для врахування індивідуальних особливостей пацієнтів при розробці комплексної програми фізичної та медичної реабілітації. Матеріал і методи. У дослідження залучені пацієнти віком 40–59 років з цереброваскулярною хворобою I та II стадій. Визначали психоемоційні особливості та якість життя обстежених із дотриманням принципів біомедичної етики на підставі інформованої згоди, які функціонували у звичному режимі. Результати. Оцінка психоемоційного стану та якості життя дала можливість визначити стан і тяжкість клінічного перебігу захворювання, а саме за даними короткої шкали ментального статусу (MMSE) у більшості обстежених хворих (76,0 %) реєстрували когнітивні порушення різного ступеня вираження. Відсутність депресивних проявів за шкалою BDI спостерігалася лише у 24,0 % хворих. Якість життя обстежених пацієнтів з хронічним порушенням мозкового кровообігу була низькою, стан здоров’я обмежував виконання фізичних навантажень. За шкалою TAI високий рівень як реактивної, так і особистісної тривожності визначався лише у хворих з II стадією (29,8 % та 38,6 % відповідно). Оцінка порушення мислення реєструвалася більшою мірою при компенсованій стадії. Висновки. Під час дослідження встановлено значну поширеність когнітивної дисфункції у пацієнтів із цереброваскулярними захворюваннями, що збігається з літературними даними. Низькі показники якості життя, які були зафіксовані в анкеті, дають можливість враховувати індивідуальні особливості кожного пацієнта при розробці комплексної програми медико-фізичної реабілітації.