ІНФОРМАТИВНІСТЬ БІОЕЛЕКТРИЧНОГО ФАЗОВОГО КУТА В ДІАГНОСТИЦІ САРКОПЕНІЧНОГО ОЖИРІННЯ У ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ - Клушин, В. О. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. У статті обґрунтовується доцільність використання показника фазового кута (ФК) в якості одного з діагностичних критеріїв саркопенічного ожиріння (СО) у осіб молодого віку. За останні роки спостерігається зростання поширеності СО не тільки серед осіб літнього та похилого віку, а й серед представників молодшого покоління. В той же час рання діагностика цього стану не може вважатися вирішеною проблемою, оскількі відсутні чіткі діагностичні критерії СО, адекватні для різних вікових та статевих категорій пацієнтів. Мета роботи. З’ясувати інформативність біоелектричного фазового кута у диференційній діагностиці саркопенічного ожиріння у осіб молодого віку. Матеріал і методи. Дослідження було проведено з участю 90 студентів медичного факультету Ужгородського національного університету віком від 18 до 23 років на добровільній основі з дотриманням принципів біомедичної етики. Серед них було виділено 2 групи осіб з саркопенічним ожирінням та з простим ожирінням і контрольна група, яка включала осіб з нормальним індексом маси тіла. Компонентний склад тіла та ФК вимірювали за допомогою біоелектричного імпедансного аналізатора “TANITA МC-780 MA” (Японія). З метою підтвердження або виключення саркопенії кожний обстежуваний додатково виконував кистьовий ізометричний тест за допомогою цифрового динамометра Handexer Grip Strength Tester (США). Результати. Встановлено, що показник ФК демонструє статистично вірогідні відмінності між досліджуваними групами, як у вибірці жінок, так і чоловіків, і дозволяє відрізнити осіб з саркопенічним ожирінням від осіб з простим ожирінням. В той же час, загальноприйняті показники – індекс маси тіла та відсоток жиру в організмі – вірогідно відрізняються лише в осіб контрольної групи. Висновки. ФК може бути застосований в якості критерію саркопенічного ожиріння в осіб молодого віку у скринінговій діагностиці цього стану. Однак для визначення порогових величин даного показника для різних вікових і статевих категорій пацієнтів необхідні подальші дослідження із залученням більшої кількості обстежених.