ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ПРОТИЗАПАЛЬНОЇ ДІЇ ОЧИЩЕНОГО НАФТАЛАНОВОГО МАСЛА - Зайченко, Г. В.; Горбач, А. О. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Нафталанова нафта є унікальною природною сировиною з вираженими бальнеологічними властивостями, але, як з’ясувалося з часом, містить токсичні і канцерогенні речовини (ароматичні вуглеводні, смоли), що обмежило її застосування в сучасній медицині. Очищене нафталанове масло (ОНМ) має значно менший вміст потенційно небезпечних сполук при збереженні спектра біологічно активних нафтенових вуглеводнів, що відкриває перспективи для розробки нових топічних лікарських засобів на його основі із покращеними фармацевтичними і фармакологічними властивостями. Мета дослідження – вивчення фармакологічних властивостей і окремих ланок механізму протизапальної дії очищеного нафталанового масла. Матеріал і методи дослідження. В роботі досліджувалися тест-зразки монокомпонентного крему з 10 % ОНМ, крему комбінованого складу з 10 % ОНМ і 2 % дротаверином. Вивчення фармакологічних властивостей кремів з ОНМ in vivo проводили на моделі іміквімод-індукованого псоріазоподібного ураження шкіри у мишей лінії BALB/c з додатковою індукцією гострого запального процесу введенням карагінану. Протизапальну активність ОНМ in vitro оцінювали за продукцією ключових прозапальних цитокінів (IL-1β і IL-8) в модельній системі псоріазомодифікованих кератиноцитів людини лінії HaCaT/P. Ефективність досліджуваних тест-зразків порівнювали з гідрокортизоном у вигляді 1 % крему. Результати. На моделі псоріазоподібного ураження шкіри, посиленого карагінаном, установлено, що однокомпонентний крем з 10 % ОНМ має відносно низьку протизапальну активність – 19 %, тоді як крем із 10 % ОНМ у комбінації з 2 % дротаверином виявляє більш виразний ефект, що дорівнює 29 % і зіставний з дією гідрокортизону (32 %). Дослідження на кератиноцитах HaCaT/Р виявило здатність ОНМ суттєво пригнічувати синтез IL-8 майже на 65 %, не впливаючи на рівень IL-1β, на відміну від кортикостероїду гідрокортизону, що знижував продукцію як IL-8 (на 39 %), так і IL-1β (45 %). Висновки. Отримані дані свідчать про слабкі протизапальні властивості монокомпонентного крему з 10 % ОНМ, та про наявність помірної активності у комбінації ОНМ з дротаверином. У реалізації можливого механізму протизапальної дії лежить здатність ОНМ вибірково модулювати синтез медіаторів ранньої фази запалення, пригнічувати міграцію нейтрофілів через зменшення продукції IL-8.