РОЛЬ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТЕЙ ПОЛОГІВ МАТЕРІ У РОЗВИТКУ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ В ДИТИНИ - Євтушенко, Є. В.; Літус, В. І.; Коваленко, О. Є. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2025)
РЕЗЮМЕ. Значення ймовірних чинників ризику атопічного дерматиту (АД), як одного з найпоширеніших захворювань шкіри, недостатньо вивчене й це питання викликає немало суперечностей серед дослідників. Мета – визначити роль чинників, які можуть впливати на зміну мікробіому та появу атопічного дерматиту в дитини, а саме грудного вигодовування та особливостей пологів матері дитини, а також контакту шкіри дитини до шкіри батьків («шкіра до шкіри», skin-to-skin) одразу після народження. Матеріал і методи. Анкетування матерів дітей з атопічним дерматитом та практично здорових дітей (2 клінічні групи по 46 та 44 особи відповідно), аналітичний, статистичний та бібліографічний методи. Результати. Достовірну різницю в порівнянні обох груп показали показники шляху народження дітей та способу вигодовування. За результатами підрахунків видно, що діти з атопічним дерматитом частіше були народжені шляхом кесарського розтину (34,8 %), ніж практично здорові – 16,3 % (p<0,05). Частка дітей, які до року перебували на виключно грудному вигодовуванні, більша в групі практично здорових дітей – 79,1 % проти 56,5 % у групі дітей з атопічним дерматитом (р≤0,05). Такі чинники, як контакт новонародженої дитини до шкіри матері («шкіра до шкіри», skin-to-skin) одразу після пологів, особливо після кесарського розтину, з метою нормалізації мікробіому шкіри немовляти, та тривалість грудного вигодовування, не дали достовірної різниці в обох групах. Висновки. Як свідчать отримані результати, народження дитини шляхом фізіологічних пологів та грудне вигодовування зменшують ризик захворювання дитини на атопічний дерматит у майбутньому.