ВПЛИВ ІНОЗИТОЛУ НА ОРГАНІЗМ ТА РЕПРОДУКТИВНУ ФУНКЦІЮ ЖІНКИ - Хміль, С. В.; Денефіль, О. В.; Терлецька, Н. Ю.; Хміль, М. С.; Петришин, Н. Я. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2023)
РЕЗЮМЕ. Мета роботи – визначити склад, біологічну функцію інозитолу, вплив міо-інозитолу на організм жінки, репродуктивну функцію та лікування гінекологічних захворювань, роль у регуляції вуглеводневого та ліпідного обмінів. Матеріал і методи. У дослідженні використано загальнонаукові методи дослідження: аналіз і синтез, індукція та дедукція, аналогія, абстрагування і конкретизація, системний аналіз, формалізація. Результати. Під час виконання дослідження було проаналізовано 53 джерела сучасної вітчизняної та зарубіжної літератури щодо інозитолу, міо-інозитолу та впливу його на організм та репродуктивну систему жінки. Висновки. Аналіз літературних джерел показав, що міо-інозитол є важливим мікронутрієнтом для профілактики та лікування гінекологічних захворювань на фоні глікемії; жіночого безпліддя, як у природній концепції так і в циклах допоміжних репродуктивних технологій.