СТРУКТУРА ТА ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОПАТОЛОГІЧНОЇ СИМПТОМАТИКИ У ВИМУШЕНИХ МІГРАНТІВ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - Венгер, О. П.; Мисула, Ю. І. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2023)
РЕЗЮМЕ. Повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну зумовило радикальні суспільні, соціальні та психологічні трансформації в українському суспільстві. Одним із найважливіших суспільних, соціальних та психологічних феноменів, пов’язаних із війною, є вимушена міграція. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває вивчення особливостей структури та характеру психопатологічної симптоматики у вимушених мігрантів. Метою цього дослідження було вивчення структури та особливостей психопатологічної симптоматики у вимушених мігрантів, які виїхали за межі України внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України. Матеріал і методи. В онлайн-режимі нами клінічно обстежено 265 жінок, які були змушені залишити територію України внаслідок бойових дій після 24 лютого 2022 року, які виїхали для тимчасового проживання на територію Республіки Польща. Середній вік мігрантів склав (31,8±9,4) роки. Обстеження було організовано за методом напівструктурованого клінічного інтерв’ю і проводилося дистанційно в режимі онлайн-відеоконференції з використанням технічних засобів і комп’ютерних платформ, які забезпечували постійний двосторонній відео- та аудіозв’язок. Під час обстеження проводили з’ясування та деталізацію скарг з боку психоемоційної сфери, виявляли і верифікували наявні у обстежених психопатологічні прояви, особливості їх виникнення і патодинаміки. Результати. Серед вимушених мігрантів виявилися поширеними різні форми психічної патології непсихотичного регістру. Ґрунтуючись на результатах дослідження ми запропонували схему комплексного лікування та реабілітації мігрантів, хворих на психічні розлади. Висновки. Виявлені закономірності психопатологічної симптоматики повинні враховуватися при розробці лікувально-реабілітаційних та профілактичних заходів для вимушених мігрантів та внутрішньо переміщених осіб.