ВПЛИВ L-ОРНІТИНУ L-АСПАРТАТУ НА ВМІСТ TNF-A ТА TGF-ß У ПЕЧІНЦІ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ЦИРОЗІ НА ФОНІ БЛОКАДИ СИНТЕЗУ ОКСИДУ АЗОТУ ТА ПОЛІАМІНІВ - Дацко, В. А.; Олещук, О. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Мета – провести імуногістохімічне дослідження вмісту трансформуючого фактора росту β (TGF-β) та фактора некрозу пухлин α (TNF-α) в печінці та дослідити структуру органа при експериментальному CCL4--індукованому цирозі й ефективність застосування L-орнітину L-аспартату за умови блокади синтезу оксиду азоту та поліамінів. Матеріал і методи. Експериментальний цироз печінки моделювали шляхом перорального введення білим щурам лінії Вістар 50 % олійного розчину CCL4 впродовж 12 тижнів. З метою корекції використовували L-орнітину L-аспартат (LOLA) в дозі 200 мг/кг, а також LOLA у комбінації із неселективним блокатором синтезу азоту L-NAME у дозі 10 мг/кг та блокатором синтезу поліамінів DFMO у дозі 25 мг/кг. Проводили гістологічне та імуногістохімічне дослідження печінки тварин із визначенням фактора росту (TGF-β) та фактора некрозу пухлин (TNF-α). Результати. Виявили формування CCL4 індукованого цирозу із формуванням вираженого фіброзу за ходом портальних трактів, дистрофічними та дистрофічно-некротичними змінами в гепатоцитах, значною лімфо-гістіоцитарною інфільтрацією фіброзних полів, появою TNF-α та TGF-β факторів на мембранах клітин переважно в просвітах синусоїдів. Спостерігається достовірне збільшення даних показників при впливі неселективного блокатора NO-синтаз L-NAME та інгібітора метаболізму поліамінів DFMO. Висновки. Застосування LOLA при експериментальному цирозі печінки різко знижує активацію TNF-α та TGF-β на мембранах клітин в просвітах синусоїдів та частково знижує кількість лімфогістіоцитарної інфільтрації переважно в паренхімі печінки, покращує структуру печінки. Блокада синтезу оксиду азоту, а особливо поліамінів, на фоні застосування LOLA нівелює позитивний вплив останнього, що вказує на важливу роль синтезу NO та поліамінів у механізмі дії LOLA.