КЛЮЧОВІ ЕТАПИ МЕНЕДЖМЕНТУ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ АТОПІЧНОГО ДЕРМАТИТУ ЗАЛЕЖНО ВІД СТУПЕНЯ ТЯЖКОСТІ У ДІТЕЙ - Камуть, Н. В.; Кісельова, М. М.; Суханова, К. C. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Атопічний дерматит є одним з найпоширеніших захворювань шкіри, яке вражає до 20 % дітей та 1–3 % дорослих у більшості країн світу. Велике значення у розвитку атопічного дерматиту мають механізми, які лежать в основі зміни мікробіому шкіри та потребують подальшого з’ясування. Загострення уваги лікарів на проблемі атопічного дерматиту полягає у тому, що це – алергічне захворювання, яке розвивається в осіб із генетичною схильністю до атопії, має рецидивний перебіг, вікові особливості клінічних проявів та характеризується підвищеним рівнем загального і специфічних IgE у сироватці крові. Типовими клінічними проявами АД є екзематозні і ліхеноїдні висипи, що виникають унаслідок гіперчутливості до специфічних (алергени) і неспецифічних подразників. Актуальність проблеми менеджменту діагностики, лікування та профілактики АД є багатофакторною та полягає у порушеннях функції бар’єру шкіри, дисфункції імунної системи та аутореактивності IgE. Останні наукові дослідження свідчать про те, що приблизно 80 % пацієнтів, які страждають АД, мають підвищений рівень IgE в сироватці крові, який корелює зі ступенем тяжкості АД. Мета – визначення рівня IgE у дітей з атопічним дерматитом різного ступеня тяжкості за допомогою імунохімічного методу з хемілюмінесцентною детекцією для глибшого розуміння патогенетичних механізмів розвитку атопічного дерматиту, оптимізації діагностичних втручань, персоніфікованого терапевтичного підходу до вибору схеми терапії дітей з атопічним дерматитом. Матеріал і методи. Робота виконувалась на базі ВП «Лікарні Святого Миколая» КНП «1 ТМО м. Львова». У дослідження залучено 48 дітей віком від 1 до 14 років з проявами атопічного дерматиту різного ступеня тяжкості основної групи та 27 здорових дітей віком від 1 до 14 років без хронічних захворювань, які сформували контрольну групу. Результати. Було проведено обстеження 75 дітей віком від 1 до 14 років, серед них було 34 (45 %) хлопчики та 41 (55 %) дівчинка. За віком діти були поділені наступним чином: від 1 до 2 років – 22 (29 %), від 3 до 6 років – 25 (33 %) та від 7 до 10 років – 11 (15 %), від 11 до 14 років – 17 (23 %). Усі діти, які мали прояви АД, були поділені за тяжкістю (залежно від індексу SCORAD): діти з легким ступенем тяжкості – 19 (40 %), з середнім ступенем – 17 (35 %) та з тяжкими проявами – 12 (25 %). У результаті дослідження встановлено зв’язок між рівнем IgE у сироватці крові та ступенем тяжкості проявів АД у дітей віком від 1 до 14 років. Проведений аналіз дослідження показав, що рівень IgE був достовірно вищим у дітей з тяжким ступенем АД, порівняно з його показниками у дітей з легким перебігом (р<0,05) основної групи. Висновки. Результати нашого дослідження підтверджують наявність кореляційного зв’язку (r = – 0,48; p<0,05) між рівнем IgE у сироватці крові та тяжкістю клінічних проявів АД у дітей віком від 1 до 14 років основної групи. Рівень IgE був достовірно вищим у дітей з тяжким ступенем АД, порівняно з його показниками у дітей з легким перебігом (р<0,05) основної групи та вірогідно корелює з загальною оцінкою тяжкості АД за шкалою SCORAD та інтенсивністю клінічних проявів. Результати нашого дослідження збігаються з даними літератури, які підтверджують наявність кореляційного зв’язку між розвитком атопічного дерматиту у дітей та рівнем у них IgE у сироватці крові. Дані нашого дослідження показують, що є дуже важливим застосування диференційного підходу до лікування АД відповідно до чинних протоколів та з врахуванням показників рівня IgE в сироватці крові у дітей.