ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН ЛІПІДНОГО ПРОФІЛЮ ТА СИСТЕМИ ГЕМОСТАЗУ В ЖІНОК ІЗ ПОМІРНОЮ ПРЕЕКЛАМПСІЄЮ НА ТЛІ МЕТАБОЛІЧНОГО СИНДРОМУ - Франчук, У. Я.; Хміль, С. В.; Маланчук, Л. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Перебіг вагітності у жінок із метаболічним синдромом характеризується високим ризиком ускладнень. У зв’язку з цим питання ранньої діагностики та оцінки тяжкості є ключовими для профілактики материнської та перинатальної смертності. Мета – оптимізувати та вивчити кореляційні взаємозв’язки між показниками ліпідного профілю та системи гемостазу в пацієнток із помірною прееклампсією на тлі метаболічного синдрому. Матеріал і методи. Робота ґрунтується на результатах комплексного обстеження 46 вагітних жінок з помірною прееклампсією, вагітність яких перебігала на тлі метаболічного синдрому. Пацієнтки були поділені на групи залежно від запропонованого модифікованого лікування. Результати. Аналізуючи отримані результати встановлено, що у пацієнток досліджуваних груп, характерними ознаками було підвищення рівня холестерину в 1,2 раза у жінок обох груп, у 2,7 раза зростання тригліцеридів, зниження показників ліпопротеїдів високої щільності та помірне підвищення ліпопротеїдів низької щільності. Встановлено наявність додаткових діагностичних маркерів метаболічного синдрому у пацієнток І та ІІ обстежуваних груп. Висновок. Встановлено, що рівень фібриногену достовірно зростає залежно від тяжкості перебігу. Зміни ліпідного профілю крові характеризуються збільшенням тригліцеридів, ліпопротеїнів низької щільності, і зниженням рівня ліпопротеїнів високої щільності, що призводить до формування артеріальної гіпертензії, вісцерального ожиріння, гіперінсулінемії та дисліпідемії.