ЗМІНИ РІВНЯ КАЛІСТАТИНУ У СИРОВАТЦІ КРОВІ У ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНУ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ ТА ОЖИРІННЯ I УРАЖЕННЯ НИРОК, ІНФІКОВАНИХ COVID-19 - Сірчак, Є. С.; Сабовчик, К. В.; Стрижак, В. В.; Коваль, В. Ю. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Калістатин – член сімейства інгібіторів серинових протеаз (serpin), який має протизапальні та антиоксидантні властивості, що може мати терапевтичні перспективи для запобігання багатьом захворюванням, включаючи кардіометаболічні розлади, ураження судин, артрит, рак, фіброз нирки і фіброз печінки. Мета – дослідити зміни рівня калістатину у сироватці крові у хворих на НАЖХП та ожиріння і ураження нирок, інфікованих СОVID-19. Матеріал і методи дослідження. Обстежено 72 хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП) та ожиріння. Хворих поділено на дві групи: в 1 групу увійшло 34 хворих на НАЖХП та інсулінорезистетність (ІР); 2 групу склали 38 хворих з НАЖХП та цукровий діабет (ЦД) 2-го типу. Усім обстеженим пацієнтам проведено загальноклінічні дослідження, а також визначення рівня калістатину у сироватці крові. Результати й обговорення. У хворих обох груп на НАЖХП та ожиріння на момент поступлення в стаціонар з приводу інфікування COVID-9 рівень калістатину у сироватці крові був знижений (в 2,0 та у 2,2 рази відповідно у пацієнтів 1 та 2 груп, порівняно з показником контрольної групи – 26,78±0,22 нг/мл (р<0,01)). Гостре респіраторне захворювання, викликане СOVID-19, сприяло зниженню рівня калістатину на 10-й день захворювання на (2,97±0,03) нг/мл у хворих 1 групи (р<0,05) та на (3,99±0,02) нг/мл у хворих 2 групи (р<0,01). Висновки. Інфекція COVID-19 у хворих на НАЖХП та ожиріння призводить до формування уражень нирок, що більш виражене у пацієнтів з ЦД 2-го типу. У хворих на НАЖХП та ожиріння встановлено зниження рівня калістатину в сироватці крові, з максимальним відхиленням від норми у пацієнтів з ЦД 2-го типу (зниження до (12,07±0,08) нг/мл при нормі (26,78±0,22) нг/мл – р<0,01). Із прогресуванням порушень функціонального стану печінки та нирок у хворих на НАЖХП на фоні інфікування СОVID-19 зростають зміни рівня калістатину в сироватці крові, а саме, його зниження до (10,15±0,11) нг/мл та до (8,08±0,06) нг/мл відповідно (р<0,05).