ПРОГНОЗУВАННЯ РІВНЯ 25(ОН)D В СИРОВАТЦІ КРОВІ ПІДЛІТКІВ З НАДМІРНОЮ МАСОЮ ТІЛА ТА ОЖИРІННЯМ - Павлишин, Г. А.; Шульгай, А.-М. А. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Вітамін D, за рахунок плейотропних впливів, здійснює експресію генів, що кодують білки клітинної диференціації, апоптозу, регулювання імунологічних процесів, ліпідного та вуглеводного обміну. Забезпечення достатнього рівня в організмі метаболітів вітаміну D запобігає розвитку метаболічного синдрому та серцево-судинної патології. Мета – розробити на основі антропометричних та клініко-анамнестичних досліджень спосіб прогнозування забезпеченості вітаміном D дітей підліткового віку. Матеріал і методи. Обстежено 196 дітей підліткового віку (з ожирінням 76 підлітків, з надмірною масою тіла 60 підлітків, з нормальною масою тіла 60 підлітків). Проводили антропометричні вимірювання, за їх результатами вираховували індекс маси тіла (ІМТ) та індекси відношення ОТ/ОС та ОТ/зріст. Визначали імуноферментним способом у сироватці крові рівень 25(ОН)D. Проводили опитування підлітків та/або їх батьків за «Опитувальником для оцінки статусу вітаміну D у молодих людей». Результати. Рівень 25(OH)D у підлітків з нормальною масою тіла становив 17,90 (12,16–24,93) нг/мл, при надмірній масі тіла – 14,69 (10,27–20,30) нг/мл, при ожирінні – 12,71 (9,36–17,37) нг/мл. 25(OH)D характеризується зворотним кореляційним зв’язком з масою тіла, ІМТ, ОТ, ОС, коефіцієнтами відношень ОТ/ОС та ОТ/зріст. Установлено, що до основних предикторів, які впливають на рівень вітаміну D у підлітків з ожирінням, належать ІМТ (р=0,003), споживання молока (р=0,006), вживання добавок вітаміну D (або риб’ячого жиру з вітаміном D) (р=0,007), фізична активність (р=0,000). Висновки. У дітей підліткового віку визначається низький рівень забезпеченості вітаміном D, який характеризується достовірними зворотними кореляційними зв’язками з основними антропометричними показниками. Розроблене рівняння визначення забезпеченості вітаміном D, яке ґрунтується на незалежних предикторах та показниках антропометричних вимірювань, можна використовувати лікарям первинної ланки при проведенні скринінгових досліджень та розробці способів профілактики дефіциту вітаміну D.