ОСОБЛИВОСТІ ЗМІН СТРУКТУРИ ТА ФУНКЦІЇ МІОКАРДА У ХВОРИХ ІЗ ГОСТРИМ ІНФАРКТОМ МІОКАРДА ТА ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ 2-ГО ТИПУ З УРАХУВАННЯМ ВМІСТУ FABP 4 І CTRP 3 - Котелюх, М. Ю. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Актуальною проблемою сучасної медицини є вивчення запальних і протизапальних процесів поєднаного перебігу гострого інфаркту міокарда (ГІМ) із цукровим діабетом (ЦД) 2-го типу. Мета – визначити взаємозв’язок між білком, що зв’язує жирні кислоти 4 (FABP 4), C1q / Фактором некрозу пухлини асоційованим білком 3 (CTRP 3) та ехокардіографічними показниками у пацієнтів із ГІМ за наявності ЦД 2-го типу. Матеріал і методи. Обстежено 134 пацієнти із ГІМ. Першу групу склали 60 пацієнтів з ГІМ, а другу групу – 74 пацієнти із ГІМ та ЦД 2-го типу. Контрольну групу склали 20 практично здорових осіб. Вміст FABP 4 і CTRP 3 визначали імуноферментним методом. Результати. У групі 1 визначено взаємозв'язок між FABP 4 і кінцеводіастолічним розміром (КДР) (r=-0,458, р<0,01), кінцевосистолічним розміром (КСР) (r=-0,460, р<0,01), кінцеводіастолічним об’ємом (КДО) (r=-0,452, р<0,01), лівим передсердям (r=-0,487, р<0,01), масою міокарда лівого шлуночка (ММЛШ) (r=-0,411, р<0,01), індексом ММЛШ (r=-0,419, р<0,01) та між CTRP 3 і КДР (r=0,469, р<0,01), КДО (r=0,425, р<0,01), ударним об’ємом (r=0,407, р<0,05), відносною товщиною задньої стінки ЛШ (ВТЗСЛШ) (r=-0,469, р<0,01). У групі 2 виявлено взаємозв'язок між FABP 4 і КСР (r=-0,452, р<0,01), кінцево-систолічним об’ємом (r=-0,482, р<0,01), ММЛШ (r=-0,424, р<0,01), ІММЛШ (r=-0,464, р<0,01), фракцією викиду (ФВ) ЛШ (r=0,402, р<0,01) та між CTRP 3 і КДР (r=0,402, р<0,01), КДО (r=0,424, р<0,01), ФВ ЛШ (r=-0,465, р<0,05). Висновок. У групах 1 та 2 ехокардіографічні показники мали вірогідно слабкі зворотні кореляційні зв'язки із FABP 4 та слабкі прямі взаємозв’язки із СTRP 3, окрім ВТЗСЛШ і ФВ.