ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕНЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ТА СТАНУ РЕПОЛЯРИЗАЦІЇ ШЛУНОЧКІВ У ПАЦІЄНТІВ NSTEMI ЗАЛЕЖНО ВІД ПОКАЗНИКІВ СТРУКТУРНОГО РЕМОДЕЛЮВАННЯ ЛІВОГО ШЛУНОЧКА - Масловський, В. Ю. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2022)
РЕЗЮМЕ. Незважаючи на прогрес у лікуванні гострого інфаркту міокарда в більшості розвинених країн, ця патологія залишається лідером серед провідних причин захворюваності та смертності. Пошук можливостей прогнозування розвитку ускладнень, вивчення процесів ремоделювання та їх впливу на розвиток електричної нестабільності міокарда в даний час розглядається як перспективний напрямок неінвазивної діагностики інфаркту міокарда. Мета – встановити особливості порушень серцевого ритму та стан реполяризації шлуночків у пацієнтів з NSTEMI залежно від показників структурного ремоделювання лівого шлуночка. Матеріал і методи. Нами було проведено комплексне дослідження 200 пацієнтів з NSTEMI у віці від 38 до 80 років. Усі пацієнти обстежені відповідно до діючого протоколу діагностики та лікування пацієнтів з гострим коронарним синдромом без елевації сегмента ST та проведене добове холтерівське моніторування ЕКГ протягом 3–5 днів після госпіталізації. Результати. Збільшення індексу маси міокарда лівого шлуночка та зміна геометричної моделі асоціюються із підвищенням ймовірності розвитку проявів електричної нестабільності міокарда, зокрема, екстрасистолії будь якої топіки та пароксизмальної тахікардії. В той же час, зміни показників структурного ремоделювання не виявили кореляційних зв’язків із порушеннями реполяризації шлуночків у ранньому періоді NSTEMI. Висновки. Оцінка показників структурного ремоделювання міокарда шлуночків у ранньому періоді NSTEMI дозволяє прогнозувати ризик розвитку електричної нестабільності міокарда та проводити відповідні профілактичні заходи.