ОПТИМІЗАЦІЯ ОПЕРАТИВНОГО РОЗРОДЖЕННЯ ПОРОДІЛЬ ІЗ ПЕРЕДЛЕЖАННЯМ ПЛАЦЕНТИ - Железов, Д. М. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Метою дослідження була оцінка ефективності превентивного лігування маткових судин при виконанні кесаревого розтину у породіль з передлежанням плаценти. Матеріал і методи. Дослідження проведено на базі Обласного перинатального центру та Пологового будинку № 5 (м. Одеса) за 2000–2020 рр. Проведено аналіз клінічних результатів 90 випадків оперативного розродження при наявності передлежання плаценти, де 50 втручань виконані за традиційним протоколом, а 40 – з виведенням матки в рану і виконанням основного етапу кесаревого розтину після зниження перфузії в передлеглій плаценті. Перев’язку маткових судин здійснювали після вилучення плода. Контролювали обсяг крововтрати, стан породіллі і плода, проводили аналіз перинатальних результатів. Статистична обробка проведена методами дисперсійного і приватного аналізу із застосуванням програмного забезпечення Statistica 13.0 (TIBCO, США). Результати. Середній вік вагітних становив (33,4±1,2) років. Клініка передлежання плаценти під час вагітності була вкрай мізерна. Як правило, діагноз встановлювали при проведенні УЗД моніторингу. У 16 (17,7 %) жінок відзначалася повторна кровотеча зі статевих шляхів без больового синдрому і підвищеного тонусу матки, з розвитком анемії середнього ступеня тяжкості. Одноразова кровотеча відзначалася у 53 (58,9 %) жінок. Крововтрата склала в І групі (1380±112) мл, у ІІ групі – (466±34) мл (p<0,05). Частота анемії в післяопераційному періоді склала відповідно 38,0 % і 17,5 % (p<0,05). Усі новонароджені були виписані на 5–7 день післяпологового періоду в задовільному стані. Випадків дистрес-синдрому не було. Висновки. 1. Метод контролю крововтрати при передлежанні плаценти шляхом перев’язки маткових артерій є ефективним – крововтрата склала в І групі (1380±112) мл, у ІІ групі – (466±34) мл (p<0,05). 2. Частота анемії в післяопераційному періоді склала відповідно 38,0 % в І групі і 17,5 % – у ІІ групі (p<0,05).