ВИПАДОК ДВОБІЧНОЇ БРАХІОПЛЕКСОПАТІЇ - Процайло, М. Д.; Крицький, І. О.; Гощинський, П. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
В короткому повідомленні описаний рідкісний випадок двобічного пошкодження плечового сплетення у молодої жінки. Рік тому внаслідок тяжких пологів трапилося пошкодження плечових сплетень у породіллі. Не лікувалася. Патологія діагностована випадково, внаслідок обстеження її дитини на предмет спадкового захворювання. У матері виявлено застаріле пошкодження лівого плечового сплетення за верхнім типом (С5–С7); комбіновану внутрішньо-ротаційно-привідну контрактуру лівого плечового суглоба; синдром дисплазії сполучної тканини; двобічну плоскостопість; вальгусну деформацію перших пальців обох стоп. Вважаємо, що пошкодження плечових сплетень настало внаслідок форсованого та сильного їх розтягнення (сильно тужилася при пологах, тримаючись за ручки гінекологічного крісла). Надмірне зміщення плеча та усіх компонентів плечового сплетення зумовило їх механічне стиснення між ключицями та першими ребрами на фоні сильного розтягнення. Слабкість мускулатури, надмірна патологічна рухливість, особливо лівої руки, були головними факторами травматичного ушкодження сплетень.