МОРФОЛОГІЧНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ МЕХАНІЗМІВ ПРОТЕКТИВНОЇ ДІЇ L-ОРНІТИНУ L-АСПАРТАТУ ПРИ ЦИРОЗІ ПЕЧІНКИ - Дацко, В. А.; Олещук, О. М.; Дацко, Т. В.; Головата, Т. К. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Хронічні гепатити B або C, алкогольний гепатит, цукровий діабет, ожиріння, хронічні захворювання жовчовивідних шляхів, автоімунні захворювання тощо – хвороби, які можуть ускладнюватися цирозом печінки. Ця патологія займає перше місце серед причин смертності від захворювань шлунково-кишкового тракту. Мета – встановлення морфологічних змін у печінці при експериментальному цирозі за введення L-орнітину L-аспартату у комбінації з модуляторами синтезу оксиду азоту або поліамінів. Матеріал і методи. Тварин із модельованим цирозом поділили на групи, яким вводили L-орнітину L-аспартат (LOLA) в дозі 200 мг/кг впродовж 10 діб; яким разом із LOLA 200 мг/кг вводили L-NAME в дозі 10 мг/кг впродовж 10 діб; яким разом із LOLA 200 мг/кг вводили та DFMO в дозі 25 мг/кг. Вивчали гістологічну структуру печінки при забарвленні гематоксиліном та еозином та за ван Гізон – Вейгертом. Результати. Встановлено, що застосування L-орнітину L-аспартату при експериментальному цирозі печінки зменшувало прояви дистрофічних та некротичних змін гепатоцитів та лімфогістіоцитарну інфільтрацію фіброзної строми. Поєднане застосування L-орнітину L-аспартату та неселективного блокатора синтезу оксиду азоту L-NAME у тварин із CCL4 цирозом супроводжувалось помірними структурними змінами у вигляді переважно дистрофічних змін гепатоцитів та помірним зменшенням фіброзних полів у паренхімі печінки. Застосування LOLA у поєднанні з інгібітором метаболізму поліамінів DL-α-Difluoromethylornithine у тварин із CCL4 цирозом супроводжувалося вираженим набряком колагенової строми із значною лімфо-гістіоцитарною інфільтрацією та вираженими дистрофічно-некротичними змінами в гепатоцитах. Висновок. За результатами проведених досліджень встановлено, що LOLA чинить прямий захисний вплив на печінку при експериментальному цирозі.