ОСОБЛИВОСТІ ВИКЛАДАННЯ МОДУЛЯ «ОФТАЛЬМОЛОГІЯ» В МЕЖАХ ДИСЦИПЛІНИ «ЗАГАЛЬНА МЕДИЧНА ПІДГОТОВКА» В РЕЖИМІ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Височина, І. Л.; Василевська, І. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Вітчизняна вища медична освіта нині перебуває в активному пошуку шляхів виходу з кризової ситуації, яка склалася в умовах пандемії COVID-19, та створення зручного для студентів формату набуття знань, особливо опанування практичних навичок, а також персоніфікованого спілкування в онлайн-режимі й базується на поглядах провідних вітчизняних спеціалістів медичної освіти щодо можливостей дистанційного навчання лікарів в режимі онлайн. Мета – представити досвід опанування практичних навичок, а також персоніфікованого спілкування в онлайн-режимі під час викладання модулю «Офтальмологія» в дисципліні «Загальна медична підготовка» в умовах пандемії COVID-19. Результати. Під час карантинних обмежень, пов᾽язаних із пандемією COVID-19, засвоєння модуля «Офтальмологія» в дисципліні «Загальна медична підготовка» відбувалося в дистанційному режимі за допомогою освітнього порталу Дніпропетровської медичної академії (http://moodle.dma.dp.ua) в режимі синхронного навчання, що забезпечувало швидкий і безпосередній зворотний зв᾽язок між викладачем і студентами в реальному часі, майже так само, як і під час звичайного очного навчання. Застосування активізувальних педагогічних стратегій залежало від формату практичного заняття, конкретної теми та персоніфікованого завдання, що отримували студенти. Необхідність перевірки базових знань із анатомії та фізіології обумовили зміст першого дня циклу з офтальмології – це виконання індивідуального завдання у вигляді малювання будови ока та допоміжного апарату ока за наданими зразками. Закріплення матеріалу, що засвоювалось у різні дні циклу «Офтальмологія», відбувалося завдяки перегляду навчальних фільмів, фотоілюстрацій з кафедральної відеотеки та роботи з малюнком будови ока, на якому необхідно було позначити структури ока, які зазнають уражень при різних захворюваннях (кон᾽юнктивіт, епісклерит, склерит, кератит, іридоцикліт, увеїт, ендофтальміт, гострі запальні захворювання повік і слізних органів, гострий напад глаукоми, опіки, крововиливи та синдром сухого ока). Створення презентацій у програмі PowerPoint студентами в умовах дистанційного навчання, як аспекта самостійної роботи за обраною темою, дозволило студентам активніше включатися в процес навчання та сприяло розвитку інформаційної компетенції не тільки авторів презентацій, а й тих студентів, які слухали презентацію та оцінювали її. Висновки. Поєднання різних форм опанування навчального матеріалу в умовах дистанційного навчання (традиційна лекція, практичне заняття з використанням малювання, створення презентацій в програмі PowerPoint), дозволяє розвивати різні пізнавальні сценарії опанування теоретичного матеріалу та практичних навичок.