КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ ПОКАЗНИКИ У ПАЦІЄНТІВ З НЕАЛКОГОЛЬНОЮ ЖИРОВОЮ ХВОРОБОЮ ПЕЧІНКИ НА ТЛІ ЕСЕНЦІАЛЬНОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Гечко, М. М.; Чопей, І. В.; Чубірко, К. І.; Дебрецені, К. О.; Руманех, В. В. С. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є однією з найскладніших проблем сучасної медицини. Її перебіг часто коморбідний та пов’язаний з артеріальною гіпертензією і метаболічним синдромом. Слід зазначити, що в останні роки з’явилося багато робіт із вивчення НАЖХП, але залишаються нез’ясованими питання стосовно механізмів розвитку НАЖХП із есенціальною артеріальною гіпертензією, показників добового моніторингу АТ та вибору оптимального лікування, особливо з урахуванням хронобіологічних змін. Мета дослідження – оптимізація діагностики та лікування НАЖХП на тлі артеріальної гіпертензії. Матеріал і методи. Обстежено 167 хворих у віці 28–69 років які перебували на амбулаторному та стаціонарному лікуванні у ДЗ «Відділкова клінічна лікарня ст. Ужгород ДТГО «Львівська залізниця» протягом 2010–2019 років. Результати. Встановлено погіршення показників ліпідного і вуглеводного обміну з підвищенням інтенсивності лабораторних синдромів цитолізу та холестазу, а також зміни циркадного ритму АТ у пацієнтів із НАЖХП на тлі АГ. Висновки. Застосування хронотерапевтичних підходів, розвантажувально-дієтичної терапії, адеметіоніну, урсодезоксихолевої кислоти у різних підгрупах пацієнтів із НАЖХП та АГ, поряд із корекцією способу життя та базисною терапією (аторвастатин, телмісартан та індапамід), сприяє корекції основних змін досліджуваних лабораторних показників та відхилень АТ.