ВПЛИВ ЗОВНІШНЬОСЕКРЕТОРНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ НА ПЕРЕБІГ ПЕРВИННОГО ОСТЕОАРТРОЗУ ЗА УМОВ КОМОРБІДНОСТІ - Бабінець, Л. С.; Галабіцька, І. М (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Ураження органів шлунково-кишкового тракту (ШКТ), що супроводжується зниженням екскреторної функції підшлункової залози (ПЗ), є частими патологічними процесами, що супроводжують первинний ОА як коморбідні стани. Мета – провести дослідження параметрів суглобового болю та їх взаємозв’язків із показниками екскреторної функції підшлункової залози у пацієнтів із первинним ОА з коморбідними станами. Матеріал і методи. Було обстежено 174 амбулаторних пацієнти з первинним ОА у поєднанні із захворюваннями, що супроводжуються зниженням екскреторної функції ПЗ, у стані повної та неповної клінічної ремісії. Результати. Аналіз отриманих показників вмісту фекальної α-еластази пацієнтів показав наявність зниження ексреторної функції ПЗ у групі дослідження ((64,24±5,85) мкг/г), порівняно з групою контролю ((212,71±4,65) мкг/г) (р<0,05). Показник ВАШ у спокої був (25,54±3,42) мм, показник ВАШ при рухах – (38,81±4,41) мм. Було встановлено, що між парами кореляційного зв’язку наявні статистично значимі середньої сили кореляційні зв’язки. Висновки. Виявлені кореляції довели взаємозалежність та обтяжливість між зниженням екскреторної функції підшлункової залози та силою больового суглобового синдрому у пацієнтів з первинним ОА.