ДЕЯКІ АСПЕКТИ ПЕРЕБІГУ ПАТОЛОГІЇ ГЕПАТОБІЛІАРНОЇ СИСТЕМИ В КОМОРБІДНОСТІ З ЕНДЕМІЧНИМ ЗОБОМ У ДІТЕЙ - Романюк, Л. Б. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2021)
Ендемічний зоб є надзвичайно актуальною проблемою не лише для педіатрії, але й для сімейної медицини. Метою дослідження було узагальнити дані про клінічні особливості перебігу патології гепатобіліарної системи у дітей, хворих на ендемічний дифузний зоб (ЕДЗ), виявити закономірності перебігу хронічного холецистохолангіту у даного контингенту та сформувати рекомендації щодо корекції поєднаної патології. Для цього були використані такі матеріали та методи: обстежено 28 хворих на ЕДЗ, яким були проведені загальноклінічні обстеження гепатобіліарної зони та щитоподібної залози. В результаті проведених досліджень встановлено, що найпоширенішим супутнім захворюванням, що трапляється при ЕДЗ, є хронічний холесцистохолангіт із латентним перебігом; з метою своєчасного виявлення і лікування цієї патології у таких пацієнтів слід акцентувати увагу на результатах додаткових методів дослідження; для профілактики гепатобіліарної патології потрібно детально контролювати режим та харчовий раціон підлітків, що проживають у ендемічних зонах, проводити медикаментозну профілактику йододефіциту.