КЛІНІЧНИЙ ВИПАДОК СИНДРОМУ ВЗАЄМНОГО ОБТЯЖЕННЯ ПРИ М’ЯЗОВІЙ КРИВОШИЇ - Protsailo, M. D. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2020)
У статті описано випадок запущеного захворювання на м’язову кривошию, яка поєднувалася з цілою низкою іншої супутньої патології скелета дитини та внутрішніх органів – синдром взаємного обтяження. Наше клінічне спостереження цікаве в тому плані, що легковажне ставлення до кривошиї обумовило значні вторинні деформації опорно-рухового апарату підлітка. Хвороба була розпізнана у віці 1 рік. Батьки легковажно поставилися до цієї недуги, керуючись принципом «дитина виходиться». Основна увага була прикута до інших захворювань. При детальному обстеженні дитини виявили такі захворювання: природжена правобічна м’язова кривошия; лівобічний кіфосколіз хребта; гемігіпоплазія правої половини обличчя; природжена вада товстої кишки – доліхоколон із зниженням евакуаторної функції кишечника; хронічні запори; енкопрез; пролапс мітрального клапана 1 ст.; дисфункція жовчного міхура за гіперкінетичним типом; міатонічний синдром; Spina bifida S 1.