РОЗРОБКА МЕТОДИКИ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ОДНОЧАСНОГО ВИЗНАЧЕННЯ МЕТОПРОЛОЛУ ТА МЕЛЬДОНІЮ В ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБАХ - Horyn, M. M.; Logoyda, L. S.; Zarivna, N. O. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2020)
Активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ) часто можна визначати кількома способами, а вибір аналітичного методу включає в себе багато міркувань, таких як хімічні властивості аналіту, концентрації, матриця зразків, вартість та швидкість аналізу, кількісне або якісне вимірювання, необхідна точність та необхідне обладнання. Тонкошарова хроматографія (TШХ) – це метод хроматографії, який використовується для розділення сумішей. ТШХ можна використовувати для визначення кількості компонентів у суміші, ідентичності сполук та чистоти сполуки. Спостерігаючи появу продукту або зникнення реагента, його також можна використовувати для контролю прогресу реакції. Мета – удосконалення більш швидких, простих, вибіркових, менш дорогих методів аналізу ТШХ для одночасного визначення метопрололу та мельдонію. Матеріал і методи. В дослідженні оцінюються рухливі фази для одночасного визначення метопрололу та мельдонію для тонкошарової хроматографії. Результати. Розроблено методику одночасної ідентифікації метопрололу та мельдонію за допомогою ТШХ. Встановлено, що найоптимальніша Rf спостерігається при використанні одночасної ідентифікації метопрололу та мельдонію: ацетон-вода (3:2). Були вивчені валідаційні характеристики – специфічність та придатність хроматографічної системи, що відповідали критеріям прийнятності, встановленим ДФУ. Висновок. Розроблена хроматографічна методика одночасного визначення метопрололу та мельдонію. План майбутніх досліджень буде спрямований на розробку аналітичних методів аналізу.