ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ ВМІСТУ В КРОВІ ЦИТОКІНІВ ТА ГОМЕОСТАЗУ ЗАЛІЗА ЗА КОМОРБІДНОСТІ ХРОНІЧНОГО ОБСТРУКТИВНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ ТА ХРОНІЧНОГО ПІЄЛОНЕФРИТУ В ДИНАМІЦІ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ - Viligorska, K. V.; Khukhlina, O. S.; Gaydychuk, V. S. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2018)
Вступ. Згідно рекомендацій керівництва по діагностиці та лікування хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) - Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) комплексна терапія ХОЗЛ та супутніх захворювань, особливо ниркової системи, таких як хронічний пієлонефрит (ХП), сечокам’яна хвороба (СКХ) дозволяє краще контролювати загострення та попереджувати ускладнення. За такої коморбідності хронічне запалення провокує підвищення рівня інтерлейкінів -1β,6 (ІЛ-1β,6), що впливає на зниження рівня транспортних форм заліза – феритину, трансферину, призводячи до клініки сидеропенічного синдрому. Патогенетичні особливості коморбідного ХОЗЛ та ХП є недостатньо вивченими та потребують детального розгляду для досягнення кращих результатів лікування. Мета. Визначення змін показників цитокінового профілю та транспортних форм заліза у пацієнтів із коморбідним ХОЗЛ, ХП та СКХ у динаміці комплексного лікування комбінованим препаратом магнію та піридоксину. Матеріали та методи. Обстежено 37 пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням легень, хронічним пієлонефритом та сечокам’яною хворобою різного ступеня тяжкості. Пацієнти були розподілені на 2 групи дослідження в залежності від отриманого лікування. Окрім стандартного лікування основна група дослідження отримувала терапію препаратом магнію лактату дигідрату 470 мг та піридоксину гідрохлодиду 5 мг. Був проведений порівняльний аналіз рівнів інтерлейкінів-1β та 6, транспортних форм заліза до та після лікування. Результати. В результаті проведених досліджень цитокінового профілю і показників метаболізму заліза у пацієнтів із коморбідними ХОЗЛ, ХП та СКХ, які доповнювали базисну терапію прийомом препарату магнію лактату дигідрату та піридоксину гідрохлориду було зареєстровано підвищення рівня сироваткового заліза у 1,6 рази (p<0,05), порівняно із показниками до лікування та зниження рівнів ІЛ-1β та 6 у 2,0 рази (p<0,05). Покращення самопочуття пацієнтів, позитивна зміна клінічної картини коморбідної патології ХОЗЛ та ХП свідчить про відновлення процесів утворення та транспорту заліза. Висновки. Доповнення стандартної терапії препаратом магнію та піридоксину у пацієнтів із ХОЗЛ та ХП сприяє нормалізації рівня цитокінів, рівнів сироваткового заліза, феритину, покращенню клінічного перебігу захворювань, що вказує на доцільність застосування комплексного препарату магнію та піридоксину у таких пацієнтів.