ВПЛИВ РІВНЯ ВІТАМІНУ D НА КОНТРОЛЬ АСТМИ У ДІТЕЙ З НАДМІРНОЮ МАСОЮ ТІЛА АБО ОЖИРІННЯМ - Velychko, V. I.; Pychugina, Y. O.; Sandul, O. I. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2017)
Вступ: Захворюваність бронхіальною астмою зростає з року в рік, дебютуючи у дитячому віці, вона супроводжує людину впродовж всього життя. Часто бронхіальна астма обтяжується супутньою патологією, що послаблює контроль над основним захворюванням, через що якість життя пацієнтів значно знижується. Друге місце за частотою серед супутніх астмі захворювань займають надмірна маса тіла та ожиріння. Ці патології мають спільні ланки патогенезу, таки як дефіцит вітаміну D. Мета: Вивчити вплив рівня вітаміну D3 сироватки крові на контроль бронхіальної астми у дітей з надлишковою масою тіла або ожирінням. Матеріали та методи: Проведено дослідження рівня вітаміну D в сироватці крові 60 дітей з бронхіальною астмою, частина з яких мала надмірну масу тіла або ожиріння. Група контролю склала 30 здорових дітей з гармонійним фізичним розвитком. Усім був проведений єдиний комплекс обстежень. Результати: Після обстеження було виявлено, що дефіцит вітаміну 25(ОН)D асоційований з рівнем контролю астми, а наявність надмірної маси тіла або ожиріння ще більш обтяжувало як дефіцитний стан так і рівень контролю бронхіальної астми. Висновки: Дефіцит вітаміну D помітно впливає на важкість бронхіальної астми особливо у дітей з надмірною масою тіла або ожирінням