ДО ПИТАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ ПЕРВИННОЇ ЛАНКИ СИСТЕМИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Smirnova, L. V.; Panchishin, N. Ya.; Terenda, N. O.; Halytsʹka-Kharkhalis, O. Ya.; Litvinova, O. N.; Petrashik, Yu. M. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2016)
Складові моделі реформування пер- винної медичної допомоги (ПМД) полягають у юридичному та фінансово-економічному роз- межуванні первинної допомоги та медичної до- помоги інших рівнів. Надання ПМД мають забез- печувати центри ПМД, а також лікарі загальної практики – сімейні лікарі. Передбачене реформами зміщення уваги зі спеціалізованої на первинну медичну допомогу потребує підготовки лікарів загальної практики або сімейних лікарів, які б надавали більшу кіль- кість базових послуг, проводили профілактику, ранню діагностику та координували лікування па- цієнтів. Підготовку таких спеціалістів розпочали одночасно двома способами: реформування ме- дичної освіти в медичних вишах та перепідготов- ка практикуючих терапевтів, педіатрів та інших спеціалістів.