ВИВЧЕННЯ ЖОВЧОВИДІЛЬНО ТА ЖОВЧОУТВОРЮВАЛЬНО ФУНКЦІЙ ПЕЧІНКИ В УМОВАХ ТЕТРАХЛОРМЕТАНОВОГО ГЕПАТИТУ ПІСЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЕКСТРАКТУ З ЛИСТЯ АБРИКОСА ЗВИЧАЙНОГО - Штробля, А. Л. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. В експерименті на щурах, уражених тетрахлорметаном, встановлені порушення у жовчовидільній та жовчоутворювальній функціях печінки. Це підтверджується зменшенням швидкості секреці жовчі та об’єму, а також зменшенням вмісту холестеролу та жовчних кислот у жовчі та збільшенням вмісту холестеролу у сироватці крові. Доведено позитивний вплив сухого екстракту з листя абрикоса звичайного на процеси жовчовиділення та жовчоутворення у щурів після ураження х тетрахлорметаном. КЛЮЧОВІ СЛОВА: тетрахлорметан, сухий екстракт з листя абрикоса звичайного, жовчовиділення, жовчоутворення.