МОРФОМЕТРИЧНІ ПОКАЗНИКИ СЕРЦЯ У ГОСТРОМУ ПЕРІОДІ ЛАКУНАРНОГО ІНСУЛЬТУ - Сохор, Н. Р. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. У 122 хворих з лакунарним інсультом (ЛІ) проведено визначення морфометричних показників серця та параметрів центрально гемодинаміки. Встановлено, що для ЛІ характерна наявність помірно та виражено гіпертрофі ЛШ (у 89,3 %), патологічного ремоделювання ЛШ (у 86,1 %) переважно у вигляді концентрично гіпертрофі ЛШ - (у 76,6 %), діастолічна дисфункція ЛШ за гіпертрофічним типом (у 86,9 %) хворих. Спостерігалася залежність морфометричних показників від тяжкості ЛІ: при тяжких ЛІ виявлено достовірно більший ступінь гіпертрофі ЛШ, більші розміри ЛГІ та достовірно нижчу ФВ та СІ, порівняно з пацієнтами із легким та середньотяжким ЛІ. КЛЮЧОВІ СЛОВА: лакунарний інсульт, морфометричні показники серця, центральна гемодинаміка.