ОСОБЛИВОСТІ РЕГЕНЕРАЦІ РАН У ТВАРИН З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЮ ОПІКОВОЮ ТРАВМОЮ ПРИ ПРОВЕДЕННІ РАННЬОГО ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ГІДРОГЕЛЕВИХ РЕГЕНЕРАТИВНИХ ЗАСОБІВ ТА ГУБЧАСТИХ СОРБУЮЧИХ МАТЕРІАЛІВ - Ковальчук, А. О. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ: У роботі досліджено особливості регенераці опікових ран у експериментальних тварин при проведенні ранньо некректомі опікового струпа із подальшим закриттям ранового дефекту сучасними гідрогелевими пов’язками та сорбуючими губчастими засобами. Експериментально доведено, що застосування гідрогелевих засобів на етапах раннього хірургічного лікування безпородних білих щурів сприяє активному росту грануляційно тканини, послаблює запальну реакцію та забезпечує епітеліогенний ефект. КЛЮЧОВІ СЛОВА: опіки, некректомія, гідрогелеві засоби, регенерація.