ВПЛИВ ВІНБОРОНУ НА АНАЛГЕТИЧНУ АКТИВНІСТЬ ІБУПРОФЕНУ НА МОДЕЛІ АД’ЮВАНТНОГО АРТРИТУ У ЩУРІВ - Гладких, Ф. В.; Степанюк, Н. Г. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. Експериментально встановлено, що вінборон здатен потенціювати аналгетичну активність ібупрофену при лікуванні ад’ювантного артриту (АА) у щурів. На це вказувало зростання порогу больово чутливості на 28 добу експерименту при лікуванні АА комбінацією ібупрофену з вінбороном, який вдвічі перевищував аналогічний показник при монотерапі ібупрофеном. Крім того, вінборон показав спроможність послаблювати ульцерогенний ефект ібупрофену, про що свідчили динаміка маси тіла, виразковий індекс та відсутність летальності тварин. КЛЮЧОВІ СЛОВА: ад’ювантний артрит, НПЗЗ, ібупрофен, вінборон, аналгетична активність.