УЛЬТРАСТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ ПАРЕНХІМИ ТА СУДИН ПЕЧІНКИ ТА НИРОК ЩУРА У РІЗНІ ПЕРІОДИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО РОЗЛИТОГО ПЕРИТОНІТУ - Гантімуров, А. В. (Здобутки клінічної і експериментальної медицини, 2015)
РЕЗЮМЕ. У роботі представлені результати морфологічних проявів структурно перебудови паренхіми та кровоносних судин нирок і печінки щура у динаміці розвитку розлитого калового перитоніту на ультраструктурному рівні. Доведено однотипність виникнення та характерну послідовність розвитку ультраструктурних змін в судинах печінки і нирок, що є наслідком безпосередніх гемодинамічних розладів, характерних для різних стадій перитоніту. Виявлено особливості структурно перебудови судинного русла нирок та печінки щура, які виникають внаслідок токсичних впливів продуктів обміну, що поступають в кровоносне русло із черевно порожнини. Відмічено більш інтенсивну динаміку морфологічних змін клітин печінки та судинного русла ніж нирок як безпосередню реакцію на токсичні Огляди літератури, оригінальні дослідження, погляд на проблему УДК [611.36/.61+611.136.41/.7]-018.02:616.381-002-092.9 впливи з боку уражено очеревини. КЛЮЧОВІ СЛОВА: перитоніт, судини, нирки, печінка.